
Gelir İdaresi eski Başkan Yardımcısı Bülent Taş ile Gelir İdaresi Strateji Geliştirme Daire eski Başkanı Nazmi Karyağdı Yeni Ekonomi Danışmanlık şirketi aile şirketlerine ‘pusula’ olacaklar. Aile şirketlerinin ülke ekonomisin can damarı olduğunu vurgulayan Taş ve Karyağdı, söz konusu şirketlerinin kurumsallaşma ve yapılarının güçlendirmelerinin büyük önem taşıdığını kaydetti. Bu amaca hizmet için Yeni Ekonomi Danışmanlık şirketini kurduklarını belirten Taş ve Karyağdı şunları söyledi: “Milli gelire olan çok yüksek katkıları düşünüldüğünde aile şirketleri için ülkemiz ekonomisinin can damarı demek hiç de abartı olmaz. Dolayısıyla aile şirketlerinin kurumsallaşması bugün Türkiye’nin önünde olan en önemli konulardan biri. Şirketler büyüyor, kârları artıyor olabilir. Fakat bundan daha da önemlisi büyümenin ve kârlılığın sürdürülebilir olması. Bu da ancak şirketlerin kurumsallaşmasından geçiyor. Ülkemizdeki şirketlerin neredeyse tamamına yakınının aile şirketi olduğu göz önünde bulundurulursa aile şirketlerinin kurumsallaşmasının sürekli gündemde olması ve kurumsallaşma uygulamalarının aile şirketlerinin kendine özgü yapılarını dikkate alması gerekiyor.
Yeni Ekonomi Danışmanlık A.Ş. işte bu ihtiyacı görerek aile şirketlerini inceleyen dört bilim alanını, yani hukuku, psikolojiyi, finansı ve yönetimi bir bütün olarak ele aldı. Şirketimiz tarafından geliştirilen Aile Pusulası modeli şirketlerin devamlılığı ve nesilden nesile sağlıklı bir şekilde devredilmesi için tam anlamıyla bir pusula gibi yol göstermeyi amaçlıyor.”
Taş ve Karyağdı, her şirketin güçlü olduğu kadar gelişmeye açık yönlerinin birbirinden farklı olacağına dikkat çekti. Bu nedenle de her şirkete aynı çözümü önermek ve aynı şablonu uygulamak farklı bedenlerdeki insanların her birine aynı elbiseyi giydirmeye çalışmaya benzeyeceğini bunun da nafile bir çaba olacağını kaydetti. Geliştirdikleri Aile Pusulası modeliyle şirketlerin ailelerin değerleri ve misyonları üzerinde, rekabetçi avantajlarını kullanarak yükselme ve sürekliliğini garanti altına almayı hedeflediklerini vurgulayan Taş ve Karyağdı şöyle devam etti: “Aile-şirket ilişkilerinin sağlıklı yönetimi, şirket yönetiminin yapılandırılması, finansal yapının güçlendirilmesi ve hukuksal altyapının sağlamlaştırılması modelin unsurlarını oluşturuyor.
Modelin bir başka önemli özelliği ise tamamen ülkemiz aile şirketlerinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, tamamı ülkemiz bilim ve yönetim dünyasında çalışan bir ekip tarafından geliştirilmiş olması. Yani dışarıdan ithal edilerek sadece Türkçeye çevrilen çalışmalardan farklı bir modelle iş insanlarımızın huzuruna çıkıyoruz. Modern bilimden, ülkemizin geleneklerinden ve toplumsal yapısından ayrı bir model uygulamıyoruz. Ülkemizin şirketlerine evrensel bilgiye dayalı ancak yerli çözümler öneriyoruz.
Önümüzdeki dönemde Sanayi ve Ticaret odalarımızla bir takım tanıtım çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Böylelikle aile şirketlerinde kurumsallaşma faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Amacımız Türkiye’de modelimizle marka bir kurum oluşturmak. Zaten ilk aşamada Aile Pusulası modelimizi Türk Patent ve Marka Enstitüsünce tescil ettirdik.
Aile pusulasının uygulanmasında şirketlerin birinci kuşağı yani kurucu kuşak kadar ikinci ve özellikle üçüncü kuşak olarak tabir ettiğimiz genç kuşağa büyük bir rol düşüyor. Şirketleri geleceğe taşırken henüz sorunlar başlamadan, yani duraklama ya da çözülme olmadan yapılacak çalışmalar şirketlerimizin karşılaşabileceği riski rızka dönüştürme potansiyeli taşıyor. Aile Pusulası modelimiz ve güçlü ekibimiz ülkemiz ekonomisinin itici gücü olan aile şirketlerimize hizmet sunmak için hazır.”