• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. “Yeni vergi yasası mevcut haliyle yürürlüğe girerse bilişim ve yazılım sektörü ciddi yara alır”
“Yeni vergi yasası mevcut haliyle yürürlüğe girerse bilişim ve yazılım sektörü ciddi yara alır”

“Yeni vergi yasası mevcut haliyle yürürlüğe girerse bilişim ve yazılım sektörü ciddi yara alır”

ICT Media ICT Media
12 Temmuz 2024 18:12
Paylaş

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, yeni vergi paketindeki teknokentlerle ilgili düzenlemeyi ICT MEDIA’ya değerlendirdi. Kamalı, düzenlemenin hayata geçmesi halinde hem Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde finansal dengeler bozulacağını hem de ülke geneline yayılmış 102 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin çekim merkezi olmaktan çıkacağını söyledi.  

Kamalı, “Ülkemizin önde gelen inovatif sektörlerinden olan ve tecrübesi 50 yılı aşan Türk yazılım sektörü, üretimden ihracata geldiği aşama itibariyle bir başarı hikayesidir. Dünyada dijital dönüşümün omurgasını oluşturan sektör, yatayda ise etki ettiği tüm sektörlerin katma değerli üretim yapması, rekabet avantajı sağlamasının dayanak noktasıdır” dedi. 2023’te ulaşılan 3.44 milyar dolarlık ihracat başarısının yanı sıra yüzde 82’yi aşan yerlilik oranıyla yazılım sektörü, cari açıkla mücadelede önemli sorumluluk üstlendiğini kaydeten Kamalı şöyle devam etti: “Sektörün 2024 yılı ihracat hedefi 5 milyar dolar, 2030 yılında ise 30 milyar dolardır. Mevcuttaki büyüklüğünün önemli koşullarından biri özellikle son sunulan kamu destek ve teşvik mekanizmasıdır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın geçtiğimiz Mayıs ayında yayımladığı rapora göre ülkemizde 102 Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) bulunuyor. TGB’lerde faaliyet gösteren 10 bin 607 firmada toplam 111.033 kişi istihdam edilmektedir. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde kurulu şirketlerin %53’ünü ise yazılım sektörü firmaları oluşturmaktadır. Görüleceği üzere Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde yapılacak vergi ve SGK düzenlemelerinden en çok etkilenecek sektör yazılım ve bilişim firmalarımız olacaktır.”

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘yeni vergi paketi’ düzenlemesi sektör açısından bir hayal kırıklığı olduğunu belirten Kamalı değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Düzenleme kapsamında teknoparklarda ve Ar-Ge merkezlerinde uygulanmakta olan teknokent gelir vergisi istisnasının kaldırılması ve Ar-Ge personeline uygulanan ücret istisnasına üst limit getirilmesi söz konusudur. Düzenlemelerin yürürlüğe girmesi ile uluslararası rekabet gücü kazanmaya başlayan bilişim ve yazılım sektörümüz ciddi yara alacaktır. 

Teknokentler cazibe merkezi olmaktan çıkar

Düzenlemenin hayata geçmesi, bir yandan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde finansal dengeleri bozarken diğer yandan ülkemiz geneline yayılmış 102 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin çekim merkezi olmasını sonlandıracaktır. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde yaşanacak finansal ve vergisel maliyetlerin yükselmesi, içinde yaşadığımız enflasyonist ekonomik sistemde nitelikli iş gücünü elinde tutmaya çalışan firmalar için olumsuz etki yaratacak, ekstra SGK ve vergi yüküyle karşısında istihdam sayısını azaltmak zorunda kalacak firmalar ağırlık kazanacaktır. 

Bu noktada belirtmek gerekir ki, gelir vergisi muafiyetinden sağlanan destek ve indirimler doğrudan personellere yansıdığından (yani bahse konu gelir vergisi istisnasından şirketler faydalanmadığından) en büyük zararı ekosistem içerisinde yer alan yetişmiş nitelikli uzmanlar görecektir. Önerilen vergisel düzenleme yasalaşırsa maaşları net ücret üzerinden anlaşılan personellerin ellerine geçecek ücretlerde -yaşanacak maliyet etkisi nedeniyle- düşüşler yaşanacaktır. Takdir edilmeli ki, düşünülen yeni modelde gündeme gelecek fark işverenler üzerindeki maliyet baskısını arttıracağından şirketler maaş seviyelerinde düşüşe gitmek zorunda kalacaktır.

Diğer taraftan, düzenlemenin bir olumsuz etkisi olarak da yazılım ithalatı artacağından yabancı yazılımların yerli kurumlarımızın damarlarına kadar girme riski ortaya çıkacaktır. 

Yazılım ve bilişim ekosisteminin sürdürülebilir gelişimine devam etmesinin yolu 4691, 5510 ve 5746 sayılı kanunlar ile sağlanan hakların sunulan destek ve teşviklerin devam etmesidir. Küçük sermayelerle kurulan ve temel gideri personel maliyeti olan yazılım sektörümüzün ulusal pazarda söz sahibi, global pazarda ise tercih edilen olabilmesinin yolu sunulan destek ve teşviklerin sürdürülebilir olması hatta enflasyonist ortam göz önüne alınarak artırılmasıdır. 

Önemli altını çizmek isteriz ki; sermaye birikimi, özel fon, risk sermayesi ve girişim sermayesi son derece kısıtlı olan ülkemizde kamu destekleri hayati öneme sahiptir. Yazılım sektörümüzün büyüme ve gelişmesinin sürdürülebilirliğinin yolu ‘Yatırım Sermayesi’ ekosisteminin doğru mekanizmalar ile oluşturulması ve güçlendirilmesidir.

Bugüne kadar destek ve teşviklerle dikkat çeken bir büyüklüğe ulaşan yazılım sektörümüzün bundan sonra da Yatırım Fonları veya Girişim sermayesi Fon mekanizmaları ile hem yurtiçinde hem de yurtdışında özellikle desteklenmesi ve bu alanda sektörü makro ekonomik gelir ve yatırım değeri düzeyine ulaştıracak projelerin geliştirilmesine ivedilikle ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yaklaşımla oluşturulacak projeler belirli bir olgunluk seviyesine ulaştığında yazılım ve bilişim sektörümüzün kamu ağırlıklı destek ve teşviklere olan ihtiyacı azalacak, sektör uluslararası standartlar düzeyinde sürdürülebilir, rekabet avantajı yüksek ve ihracat odaklı bir sektör olgunluğuna kavuşacaktır.

Dijital dönüşüm ile yeni çağı tanımlayan yazılım sektörümüzdeki olası bir kırılma, pek çok sektörde ülkemizin rekabet gücünü yok edecek, görece üstünlüklerimiz bulunan alanlarda ise rekabet dezavantajına neden olabilecektir. Dolayısıyla gelişmiş ve genişletilmiş bir yatırım mekanizmasına ulaşana kadar kamu destek ve teşviklerinin varlığı ve sürdürülebilirliği aynı zamanda ülkemizin uluslararası rekabette mevcut kazanımlarını korumayı sağlayacak, ülkenin dijital dönüşümü ve katma değeri yüksek üretimdeki başarıların devamını mümkün kılacaktır.”

Paylaş
Yazılım Sanayicileri Derneği Gönül Kamalı yazılım dijital dönüşüm Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Hazine ve Maliye Bakanlığı Ar-Ge

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

Siber Güvenliğin Nabzı Elcore Day 2025’te Attı: Yeni Teknolojiler, Yeni İş Birlikleri
Siber Güvenliğin Nabzı Elcore Day 2025’te Attı: Yeni Teknolojiler, Yeni İş Birlikleri
8 Mayıs 2025 17:42
“Yapay Zekâ Yıldızları”nda yeni hedef 55 bin öğrenciye ulaşmak
“Yapay Zekâ Yıldızları”nda yeni hedef 55 bin öğrenciye ulaşmak
8 Mayıs 2025 11:06
Elcore Day 2025: Bilişim Dünyasının Kalbi İstanbul ve Ankara’da Attı
Elcore Day 2025: Bilişim Dünyasının Kalbi İstanbul ve Ankara’da Attı
8 Mayıs 2025 10:49
Şam'da düzenlenen 2025 AI-SYRIA Konferansı, yapay zekada bölgesel vizyonu ortaya koydu
Şam'da düzenlenen 2025 AI-SYRIA Konferansı, yapay zekada bölgesel vizyonu ortaya koydu
7 Mayıs 2025 12:02
İstanbul'da
İstanbul'da "META Summit 2025": Yapay zeka ve teknoloji odaklı gelecek vizyonu masaya yatırıldı
7 Mayıs 2025 11:57
10. Verimlilik Proje Ödülleri Sahiplerini Buldu
10. Verimlilik Proje Ödülleri Sahiplerini Buldu
7 Mayıs 2025 11:53
ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.