
Düşük Yörünge Uyduları Üzerinden Hizmet Sunumuna Yönelik İstişare toplantısı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, ülkenin güvenlik, ticari, teknik, mali konudaki hassasiyetlerini ortaya koyacaklarını belirterek, "Yetkilendirmeyle ilgili gereksinimlere uyan firmalarımızı, ülkemize davet etmekten memnuniyet duyacağız." dedi.
Sayan, BTK Merkez Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda kamuoyunda düşük yörünge uyduları olarak bilinen Non-Geostationary Orbit (NGSO) üzerinden elektronik haberleşme hizmetlerinin sunumuna ilişkin değerlendirme ve görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi. Düşük Yörünge Uydularının, dünyanın yaklaşık 200 ila 2 bin kilometre uzaklığındaki yörüngelerde konumlandığını belirten Sayan, bu uyduların internete erişimi kolaylaştırdığı için son yıllarda öne çıktığını kaydetti. Starlink'in, 4 binden fazla aktif uyduyla dünyanın farklı ülkelerinde hizmet sunmaya başladığını hatırlatan ve uzaya 40 binden fazla uydu göndermeyi hedeflediğini dile getiren Sayan, şöyle devam etti: "Oneweb, 650'den fazla uydusunu uzaya göndermiş durumda, Telesat yaklaşık 1700 ve Amazon da yaklaşık 3 bin 300 uyduyla hizmet sunmayı planlamakta, Türkiye'de de Türksat'ın uydu hizmetlerine yönelik çalışmalarının yanı sıra yerli düşük yörünge uydu firmaları Plan-S, Hello Space, Fergani Uzay Teknolojileri gibi firmaların düşük yörünge uyduları üzerinden çalışmaları bulunmakta. Bazı firmalarımız tarafından da halihazırda deneme uydularıyla düşük yörünge uyduları alanında somut adımlar atıldı."
Türkiye'de hizmet vermeyi talep eden düşük yörünge uyduları üzerinden internet hizmeti sunumunun bazı regülatif ihtiyaçları da beraberinde getirdiğine dikkati çeken Sayan, "Bu uyduların, mevcut yüksek yörünge uydularıyla aynı frekansları kullanmaları dolayısıyla ulusal ve uluslararası koordinasyonun iyi şekilde yapılması ve mevcut sistemlerde enterferansa sebebiyet vermemeleri gerekiyor. Bu konuda ITU nezdinde birtakım düzenlemeler yapıldı, bu sistemlerin mevcut sistemlere etkileşiminin iyi belirlenmesi ve kontrollü şekilde hizmet sunmaya başlamaları gerekiyor" diye konuştu.
Şartlara uydukları müddetçe uzayda önemli çalışmalara imza atanlarla çalışmanın kendilerini mutlu edeceğini belirten Sayan, "Ülkemizin güvenlik, ticari, teknik, mali konudaki hassasiyetlerini ortaya koyacağız. Buna göre yetkilendirmeyle ilgili gereksinimleri çıkaracağız ve buna uyan tüm firmalarımızı ülkemize davet etmekten memnuniyet duyacağız" dedi. Açılış konuşmasının ardından SpaceX tarafından sunum yapıldı.