
Türkiye’nin yerli ve milli baz istasyonu ULAK, regülasyonun merkezi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) hizmete girdi. ULAK baz istasyonlarının BTK’da hizmete girmesinden son derece gururlandıklarını ifade eden ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, “MAYA ve Çınar Projesi ile 5G ve ötesine doğru giden yolda, uçtan uca güvenli, milli bir iletişim alt yapısı oluşturmak için projelerimize devam etmekteyiz.” dedi.
Türkiye'nin artan iletişim ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte uçtan uca, sürdürülebilir ve güvenilir iletişim altyapılarına yönelik ürün ve teknolojilerin yerli imkanlarla geliştirilmesine yönelik çalışmalar son yıllarda öne çıkıyor. Bu çerçevede geliştirilen baz istasyonu ULAK yerli ve milli iletişim alt yapısı için önemli bir merhale oldu. 2013 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının desteğiyle Savunma Sanayii Başkanlığı’nın girişiminde başlayan proje, NETAŞ ve ARGELA firmaları ile birlikte ASELSAN ana yükleniciliğinde geliştirildi. 2017 yılında ULAK Haberleşme A.Ş.’nin kurulmasıyla hız kazanan çalışmalara halihazırda 100'den fazla yerli firma mühendis ve teknisyen kadrosuyla destek veriyor.
ULAK projesinde önemli bir adım daha atıldı. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen baz istasyonu telekomünikasyon sektörünün düzenleyici kurumu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ana binasında hizmete girdi. ULAK baz istasyonlarının BTK’da kullanılmasının kendilerini gururlandırdığını belirten ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Ürün portföyümüzde yer alan ULAK Baz İstasyonlarının Evrensel Hizmet Projesi, Ticari Operatör Şebekeleri, Kamu Güvenliği ve Acil Durum Haberleşme Şebekesinde kullanılması öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Bir taraftan mevcut yeteneklerimizi sahada yaygınlaştırmaya, farklı sistemler ile entegre şekilde çalıştırmaya gayret ederken, ARGE’ye dayalı ürün odaklı yaklaşımımız ile 5G ve ötesine doğru çalışmalarımıza da devam ediyoruz.Bizim için esas olan 5G ve ötesine giden yolda elimizdeki tüm imkanlar ile, ULAK 4.5G sistemlerimiz ve Şebeke Yönetim ve Analiz Sistemimiz MAYA ile azami oranda sahada kullanım yeri bulabilmek ve buralarda kazandığımız birikim ve saha tecrübelerini süratle ULAK 5G sistemlerimize aktarmaktır. Bu kapsamda boşa geçirdiğimiz her bir dakikayı ülkemiz için bir kayıp olarak değerlendirmekteyiz.
Bildiğiniz üzere Ocak 2019 da ULAK Külliye’de hizmete girdi. Geldiğimiz aşamada yıl başından bu zaman kadar 250 sahanın devreye girmesi ile toplam yaklaşık 700 sahayı bulduk. ULAK 4.5G sistemlerinin BTK’da da hizmete girmesini sistemimize olan güveninin her geçen gün yaygınlaştığının bir işareti olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca bu vesile ile operatörlerimizin ticari saha kurulumlarına da başladığımızı ve yıl sonuna kadar ticari operatörlerimizin şebekelerinde kullanılacak şekilde asgari 400-500 ULAK Baz istasyonunun daha devreye girmesini hedeflediğimizi de ifade etmek istiyorum. Bu rakamlar kapasitemizden çok düşük ancak inanıyoruz ki, biz çalıştıkça sistemimiz problemsiz çalıştıkça, operatörlerimizden çok daha fazla sipariş alacağız.
Elde edilen teknolojik kazanımlarımız ekonomik kazanımlara dönüştürmeyi; ekonomik kazanımları ise tekrar ARGE süreçlerine katkı verecek şekilde yöneterek “5G ve ötesine doğru” artık geri dönülmez bir şekilde sürecin çalıştırılmasını hedefliyoruz. Bu noktadan sonra herhangi bir tereddüt ve geri adımın akla bile getirilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. .
Ticari şebekelerin yanısıra Kamu Güvenliği ve Acil Durum Haberleşme Şebekesine yönelik de çalışmalarımız devam etmektedir. Sistemimizin Külliye ve BTK’da kullanılır olmasının bize yeni ufuklar açacağını ve ULAK Baz istasyonu ve MAYA Ağ Yönetim sistemlerimizin başta operatörlerimiz ve ilgili Kamu birimlerimiz olmak üzere tüm kurumlarımızın ve çok daha önemlisi tüm halkımızın, tercihi haline geleceğini değerlendiriyoruz.
Operatörlerin istek ve önceliklerine göre şekillendi
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ardından BTK’da da kullanılmaya başlayan baz istasyonları teknik özellikleriyle dikkati çekiyor. Milli ve yerli imkanlarla geliştirilen ULAK 4.5G LTE Baz istasyonunun teknik özellikleri, operatörlerin öncelik ve isteklerine göre şekillendirildi. Üretim ve ayrıcalıklı satış sonrası hizmetler ile öne çıkan ULAK ürünlerinin içerik ve yeteneklerine kullanıcı operatör ve mühendisler erişebiliyor. Ürün ve hizmetler operatör ve kullanıcı isteklerine göre çeşitlendiriliyor. Yazılım ve donanım bileşenleri yerli olarak geliştirildiği için etkin siber güvenlik tedbirleri alınabiliyor.
4.5G 800, 1800 ve 2600 MHz frekanslarında LTE Advanced protokolüyle çalışan ULAK baz istasyonu aynı zamanda 450 MHz, 700 MHz’de çalışmaya hazır olarak geliştirildi. Data ve ses kabiliyetlerine sahip olan ve 3GPP Standartlarına göre çalışan ULAK’a bu standartlarda yaşanan yeni gelişmelere göre sürekli güncellemeler yapılıyor ve ek özellikler kazandırılıyor. Mobil kullanım, bina içi ve bina dışı kullanım amaçlı testleri, her bir operatör ile ayrı ayrı testlere girerek başarıyla tamamlayan milli baz istasyonu, günümüzde birçok farklı coğrafya ve şartlarda servis veriyor.
Sivil ve askeri haberleşmenin yakınsandığı ve ülke güvenliği açısından son derece önemli bir hale geldiği günümüz dünyasında ULAK çözümleri sivil kullanımının yanında, kamu güvenliği, askeri iletişim taleplerine cevap vermeyi de hedefliyor. Bu çerçevede ULAK Haberleşme Çevik (Agile) sivil ihtiyaçlara hızlı çözüm oluşturabilmek amacıyla dinamik bir yapıda hareket etmek üzere kurgulandı.
Türkiye genelinde hızla yaygınlaşıyor
İlk olarak 2017 yılı mart ayında faaliyete geçen ULAK baz istasyonu halihazırda operatörlere ait 34 ticari sahada hizmet veriyor. Ayrıca 646 adet evrensel sahada faaliyette bulunan ULAK, ticari şebekede ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Rize Merkez, ODTÜ Teknokent gibi noktalarda servis veriyor. Operatörlerin yerli ve milli baz istasyonuna ilgileri ise her geçen gün artıyor. 2019-2023 arası için Turkcell’den 2650’lik ticari sipariş anlaşması yapıldı. Daha önce yapılan 250 adet siparişle birlikte Turkcell’in toplam siparişi 2900’a yükseldi. Türk Telekom ve Vodafone’dan ise 250’şer adet, toplamda 500 tanelik eNodeB siparişi bulunuyor.
Yerli ve Milli 5G çalışmalarının sahada kullanım yeri bulması için, 4.5G ULAK çalışmalarının sahada yaygınlaşması ve elde edilen teknolojik kazanımlardan istifade edilmesi artık tüm uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Bu nedenle, ULAK 4.5G sistemlerinin yaygınlaşması ve 5G çalışmaları için temel teşkil etmesi, önümüzdeki dönemde başarılı sonuçların devam etmesi için önemli bir ihtiyaç. Bu konular, yerlilik ve milliğin yoğun olarak ele alındığı gündemimizde yerini uzunca bir süre korumaya devam edecek gözüküyor.