
Koronavirüs salgını sonrası milyarlarca insan evine kapanırken, kullanıcıların bir kısmı işlerini internet üzerinden iletişim uygulamalarıyla sağlarken, öğrencilerin de azımsanmayacak bir kısmı bu uygulamaları yoğun bir şekilde kullanıyor. Bu uygulamalardan birisi de Zoom. Çinli Eric S. Yuan tarafından kurulan Zoom’la ilgili olarak son günlerde güvenlik endişeleri iyice arttı.
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre MEB uzaktan eğitimi EBA'yla vermeye çalışsa da, bazı okul müdürlerinin öğretmenleri 'Zoom' adlı video-konferans programını kullanmak zorunda bıraktı. Bazı yöneticiler, öğretmenleri 100 kişilik toplantıya kadar ücretsiz olan bu programı kullanmaya teşvik etti. Bunun sonucunda kişisel bilgilerini vererek 'Zoom'a giren bazı öğretmenlerin hesaplarından 58.5 dolar kesildi. Mağdur öğretmenlere bankadan gelen bilgilendirme mesajıyla hesaplardan kesilen miktarın ABD'li perakende devi Wallmart'tan yapılan alışverişin karşılığı olduğu ortaya çıktı. Fakat öğretmenler 'Zoom' dışında hiçbir yurt dışı temaslarının olmadığını belirtti. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un, 81 il müdürüyle her pazartesi yaptığı online toplantıda konuyu, acil gündem maddesi olarak ele aldığı öğrenildi. Bakanlığın, Zoom programının sahibi şirketle bir anlaşması olmadığı gibi bir talimatı da bulunmadığının altı çizilirken, EBA dışındaki programlara öğretmenleri zorlayan eğitim yöneticilerinin takibe alınacağı öğrenildi.
Öğrencilerin çoğu reşit olmadığı için kişisel verilerin işlenebilmesi için 6698 sayılı Kanunun 10. maddesine uygun olarak bilgilendirme yapılıp kanunda belirtilen diğer işleme şartları yoksa velilerin açık rızasının alınması zorunluluğu bulunuyor.
New York yasak getirdi
Öte yandan New York Başsavcılığından online video konferans uygulaması Zoom'a gönderilen yazıda, veri gizliliği ve bilgi güvenliği uygulamalarına ilişkin bilgi talep edildi. New York City'de bulunan bölge okullarındaki öğrencilerin Zoom kullanımına yasak getirildi. 1800 okulda Zoom yerine Microsoft Teams uygulamasının kullanılması kararlaştırıldı. New York City Eğitim Departmanı yetkilisi Danielle Filson tarafından yapılan açıklamaya göre Zoom bir süre incelendi; ancak kayda değer güvenlik açıkları nedeniyle Zoom ile yola devam edilmeyeceği belirtildi. New York’ta Zoom'un yasaklanmasıyla birlikte 1.1 milyon öğrenci, Microsoft Teams üzerinden uzaktan eğitimine devam edecek.
Zoom’la ilgili güvenlik endişelerini ABD’li girişimci Elon Musk da gündeme getirmişti. Musk, uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'te çalışanların işle ilgili video konferanslarında Zoom uygulamasını kullanmasını ‘programın güvenlik açığı ve veri ihlali' gerekçesiyle yasaklamıştı.
“Bazı yanlışlarımız oldu…”
Çinli Eric S. Yuan tarafından kurulan Zoom’da güvenlik ihlalleri olduğu yapılan analizlerde ortaya çıkmaya başladı. Zoom‘un iOS’teki uygulamasında yer alan Facebook SDK‘sı yüzünden kullanıcıların tüm verilerinin Facebook’a gönderildiği itiraf edilmiş ve bu açık güncellemeler ile kapatılmıştı. Zoom’un tek vakası bu değil. Bildiğiniz gibi WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarında hackerların mesajlara ulaşamaması için E2E yani uçtan uca şifreleme sistemi kullanılıyor. Zoom’un da bu şifrelemeyi kullandığı sohbet esnasında bir uyarı ile belirtiliyor. Ancak firma yetkilisi görüşmeleri E2E yerine AES ile şifrelediklerini itiraf etmişti. Uygulamanın son vakası ise oldukça ilginç. Yapılan analizler sonucu uygulamanın e-posta adreslerini ve fotoğraflarını 3. parti kişilere sattığı ortaya çıktı. Zoom’la ilgili güvenlik endişeleri artarken
Şirketin CEO’su Eric S. geçtiğimiz CNN’in canlı yayınına katılarak bu eleştirilere cevap verdi. Zoom CEO’su yaptığı açıklamada Zoom güvenlik sorunlarına rağmen “niyetlerinin iyi” olduğunu söyledi. Yuan, “Çok hızlı hareket ettik … ve bazı yanlış adımlarımız oldu. Derslerimizi öğrendik ve gizlilik ve güvenliğe odaklanmak için geri adım attık” dedi.