199O’ların başlarından itibaren yaklaşık çeyrek yüzyıldır yeni medya ortamlarında yer almanın önemi kurumsallaşma, imaj ve itibar açısından vurgulanmakta. Halkla ilişkiler uzmanları ve reklamcılar bu mecrada yer almayan kurumların ulaşılabilirliği, güvenilirliği gibi birçok unsurdan mahrum kalacağı gibi dünyanın gelişen en büyük pazarında olmayacağından küresel rekabette şanslarının olmadığını belirtmektedir. Bu sadece özel sektör için değil kamuyu bilgilendirme, ulaşılabilir olma, zamanı verimli kullanabilme, dış dünya ile entegrasyon gibi sebeplerden dolayı kamu kurumları içinde zorunluluk olarak kabul edilmektedir.
Dünyada kaç adet web sitesi olduğu ile ilgili Netcraft şirketinin verdiği bilgiye göre 1.668.322.172 site bulunmakta fakat bunun yalnızca beşte biri aktif olarak faaliyet göstermektedir. Türkiye’de ise, 40 milyona yakın web sitesi varken yalnızca 7 milyonu aktif olarak faaliyet göstermekte. Diğer kurulan siteler hiçbir güncelleme, değişiklik veya herhangi bir diğer faaliyet göstermemekte. Yani 33 milyonu terk edilmiş siteler olarak adlandırılabilir. Bu durum zamanın, paranın, reklamın verimsiz kullanıldığı anlamına gelmekte. Bir sanal çöplüğe dönüştürülmüş bu alanın vahameti ortadadır. Biz bu çalışmayı öğrencim Nurcan İncu ile, en azından aktif kullanılan sitelerde olması gerekli olan, onlara kılavuzluk edecek ve faydalı olacak bir kontrol listesi hazırlayarak verimliliği arttırmak için yaptık.
Biz bu ay, kamuyu bilgilendirme misyonu ile kurulan kamu web sayfalarından üç bakanlığı inceledik. Öncelikle web sayfalarını incelemek amacıyla 96 soruluk bir inceleme kıstasları ve standartlar belirlendi. Daha sonra bu çerçevede bakanlıklar Ekim ayı boyunca incelendi ve kategori tablosunda yer alan kontrol çizelgesinde işaretlendi. Web sayfaları işlevsellik, estetik, biçimsellik, kapsam, güncellik, dilbilgisi kurallarına uygunluk, teknik, kurumsallık, etkileşimlilik gibi birçok konu kategorisinde analiz edildi. Bu ay, Sağlık, Tarım ve Enerji Bakanlığı web sayfaları ele alındı. Zaman zaman farklı kurumlar içinde benzer çalışmalar yapılacaktır.
Basılı Kaynaklar
Bakanlık ve AB Ana Sayfaları
ec.europa.eu
ready.mobi
Analiz Araçları
Amazon AWS Alexa Stats
Follow.com Page Rank Bot
Açık Kaynak Kod Editörler
Brackets CSS Editor