YAPAY ZEKA GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Yapay zekâ bundan 10 yıl önce gelecek için konuşulurken artık hayatımızın bir gerçeği olacağını hatta olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bilim kurgu filmlerinin konusu olan yapay zekanın gelişimi tahminimizden çok daha hızlı oluyor. Kendi işim gereği kuluçka merkezinde yüzlerce proje değerlendirdiğimiz için “yapay zeka” yaptığını iddia eden bir çok girişimci projeleri ile başvuru yapıyor. Ancak şu ana kadar gelen projelerin tamamı sadece belirli bir algoritmaya dayanan ve öğrenme içermeyen projeler olduğu için bu konuda henüz Türkiye’deki girişimcilerin işin çok başında olduğunu söyleyebilirim.

Şu an çok revaçta bir teknoloji olan ve insanların çekici bulduğu bir terim olduğu için herkesin konuştuğu ancak uygulamada sadece büyük oyuncuların devrede olduğu yapay zekâ teknolojisinde, mutlaka ekosistemi kökten etkileyecek değişimler olacak.

Türkiye’de henüz olmasa da dünyada bununla ilgili çok önemli gelişmeler kendini göstermeye başladı. Bunlardan bazılarına göz atalım:

Yapay zekâ için altyapı oluşturan büyük oyuncular

Google, IBM ve Microsoft yapay zekanın kendi yazılımlarında kullanılmasını sağlayacak platformları çoktan duyurdular. Bu şekilde aslında merak eden ve ilgilenmek isteyen herkes için artık yapay zekâ çok daha ulaşılır hale geliyor. Bu sayede girişimcilerin bu platformlar üzerinde hızlı geliştirme yapmaları sağlanmış oluyor. Artık pazarda 5 yıl içinde bolca yapay zeka girişimi göreceğimizi söyleyebiliriz. İnovasyon için yeni itici gücün yapay zekayla birlikte hızlanarak artacağını düşünüyorum.

Girişimlerin yapay zekayı kullanabileceği alanlar

Özellikle güvenilir ve hızlı karar verilmesi gereken durumlarda geçerli olacak olan yapay zekâ teknolojisi, büyük veri, internete bağlı nesneler ve blockchain ile rahatlıkla kol kola kullanılabiliyor. Yapay zekâ ile önümüzdeki birkaç yılda hayatımıza girecek olan bazı uygulamaların, trafik kontrolü, doğal afetlerin ön görülmesi, harcama optimizasyonu, verimli kaynak kullanımı, kişiselleştirilmiş pazarlama ve otonom sürüş konularında olacağını tahmin ediyorum.

Veri bilimciliğin yükselen eğilimi ve yapay zeka bağlantısı

Veri bilimcisi (data scientist) büyük olasılıkla gelecek 10 yılın en değerli mesleklerinden bir tanesi olacak. Uçtan uca verileri analiz ederek sonuçlarını yöneterek veriye dayalı uygulamalar geliştiren veri bilimcilerin, yapay zekâ teknolojisine katkısı oldukça büyük olacak. Hatta bunun bir ön koşulu bile olabilecektir. Bu yüzden veri bilimciliği konusunda girişimcilerin ve büyük oyuncuların çok ciddi yatırımlar yapacağını ön görmek yanlış olmayacaktır.