Yaşadığımız pandemi sürecinin aşı veya sürü bağışıklığı kazanmadığımız sürece uzmanlar tarafından 2 yıl kadar sürebileceği ön görülüyor. Covid-19 için hazırlanan strateji matrislerinde en çok olumsuz etkiyi görecek sektörler, turizm ve yeme içme olacak. Onları risk azalan sırasıyla akaryakıt, tüketici ürünleri ve e-ticaret izleyecek.
Ekonomik düşüş 6 ay kadar sürer ve biterse V tipi bir yükselişle riskli sektörler işlerini tekrar başlatabilir. 1,5 yıl sürecek U tipi bir toplanmada bu sektörlerin alanlarını değiştirmeleri gerekecek. Eğer süreç L tipi olur 3 yıl sürerse birçok işletme pazardan tamamı ile çekilecek.
Bu değişimleri doğru karşılamak için önce hangi kısıtlamaların ve politikaların uygulanacağına bakalım
Değişim bizlerde bazı yeni alışkanlıklar ortaya çıkaracak;
Ayrıca bu şok sadece 1 kere değil birden fazla olarak karışımıza çıkacak. Çin’de yeniden açılan sinemalar tekrar kapanma kararı aldı.
Tüketici davranışlarında yaşanacak olan değişimler şu şekilde olabilir:
Bu tür değişimlere özellikle girişimler başta olmak üzere birçok kurum tepki vermeye başladı;
Bütün bu söylediklerimin sonucu olarak şöyle girişimler ortaya çıkacak ya da daha ön planda olacaktır:
Bu yazıyı girişimcilere ve şirketlere yol göstermesi ve bundan sonraki süreçte inovasyon ve yenilik ile risklerini azaltmaları için yazdım. Yazının devamı daha sonra dünyadan ve Türkiye’den örnekler ile devam edecek.