Blockchain son zamanlarda bolca kripto para ve bitcoin ile anılır oldu. Ancak bu Blockchain’in etkili olabileceği alanlardan sadece 1 tanesi. 1994 yılında Internet’in dünyada yaptığı değişiklik neyse Blockchain’in de o olacağı ön görülüyor. Büyük otomobil firmaları bir süredir bu teknoloji üzerine özellikle ARGE tarafında çalışmalarını sürdürüyorlar. Blockchain mantığında verinin merkezi olmaktan çıkarak çok daha güvenli olduğunu biliyoruz. Sektörde özellikle takip, onaylama ve iş zamanlaması oldukça önemli. Şimdilik müşteri tarafından çok üretim tarafında Blockchain’in kullanılacağını ön görmek yanlış olmaz. Otomobil firmalarının temel olarak Blockchain’i kullanabilecekleri alanlar şunlar olabilir:
Burada özellikle araçların parçalarının değişik tedarikçilerden geldiği durumlarda parçalarının orjinal olup olmadığı, nerede kullanıldığı büyük önem kazanıyor. Sahte bir parça araçta çok daha büyük problemlere yol açabiliyor ve maliyeti otomobil üreticisine tahmininizden çok daha fazla oluyor. Blockchain kullanarak her araç parçası için özel bir kimlik oluşturulabilir ve üretiminden hurda haline gelene kadar takip edilebilir. Blockchain sayesinde nerdeyse dakika dakika parçanın ömrü güvenli bir şekilde takip edilebilir.
Başka bir vaka ise iş süreçleri için geçerli olabilir. Otomobil firmaları oldukça karmaşık bir bilişim altyapısı kullanıyorlar. Bu alt yapılar genellikle üretim ağırlıklı olduğu için ödemeler ve finans tarafı ile senkronize olamıyor. Bu durumda çıkabilecek olan aksilikler bazen onbinler bazen milyonlarca TL’ye mal olabiliyor. Tutarsızlıkları hızlı yok edecek ve sistem karmaşıklığını giderecek teknolojilere ihtiyaç duyuluyor. Bu konuda da Blockchain şirketlerin yardımına koşabilir ve son derece esnek ve senkronize bir sistem kurmalarına yardımcı olabilir. Böylece hem bilgi işlem hem üretim hem finans tarafı daha verimli çalışabilir.
Son olarak en önemli vakalardan bir tanesi hayatımıza 10 sene içinde bütünüyle girecek olan elektrikli arabalarda olacak. Eğer bir tedarikçi elektrikli otomobillerin hem elektrik tüketimini hem verilerini hem de ödemelerini kontrol ederse bu onlara büyük bir tekel gücü verecektir. Kullanıcıların aleyhine gerçekleşecek olan böyle bir durumu engellemenin en doğru yolu açık inovasyonu destekleyecek olan Blockchain platformları kurmak olabilir. Böylece her marka hem daha çok değer yaratabilecek hem yeni girişimlere yol açacak hem de maliyetleri hissedilir derecede düşürecektir.